Griekenland Camperland


.

Praktische informatie


Inspiratiegids Griekenland
Een handige gids die niet mag ontbreken als je met de camper naar Griekenland gaat. Met talrijke routes die je met de camper kunt rijden. Met foto's, routekaarten en tips voor camperplaatsen en campings. Maar je vindt er ook informatie over de aanrijroute, de Griekse keuken en andere praktische zaken. De gids telt 128 pagina's, heeft een handige ringband en is geschreven door Myran Vonk & Peter Loos van Endless on Wheels camperreizen. Bestel 'm vandaag nog, Klik hier.

Met de ferry van Italië naar Griekenland
Je kunt vertr
ekken vanuit de havens Venetië, Ancona of Bari. De belangrijkste maatschappijen zijn Minoan Lines en Anek Lines. Een toegankelijke website om een overtocht met camping-on-board (overnachten in je eigen camper) te boeken is die van Greece Ferries. Camping-on-Board is mogelijk van 1 april tot 31 oktober. Daarbuiten ben je aangewezen op een hut. Als NKC-lid of ANWB-lid ontvang je 5% korting als je boekt via overtocht.nl
Vastgelegde data (zowel voor de heen- als voor de terugreis) kunnen vaak makkelijk bij Minoan en Anek Lines worden gewijzigd. In Griekenland zijn de twee belangrijkste havens Igoumenitsa in noorden en Patras in het zuiden.

GPS- coördinaten haven Patras en Igoumenitsa
Port South in Patras: N 38.22830 / E 21.72283.
Igoumenitsa: N 39.5018 / E 20.2463.

Gasvuladressen
Het vinden van adressen waar je 'grijze' gasflessen kunt laten vullen, is niet zo makkelijk. Op de website camperpunt.nl vind je een lijst met 'gasvuladressen Europa' die regelmatig wordt bijgewerkt. Je vindt deze lijst (Gasvuladressen Europa) eenvoudig via de index van de website van Camperpunt. Klik hier.

Vrij kamperen
Griekenland is nog een veilig land om met de camper vrij te staan, maar natuurlijk niet met deuren en ramen open. De meeste vrije plekken zijn langs de kust. Als je zorgt dat je niemand hindert, moet het gek gaan dat je wordt weggestuurd. En bij twijfel altijd even vragen.


Tijdsverschil met Nederland

Het is in Griekenland een uur later dan in Nederland.

Autowegen
- Het wegennet is de laatste jaren sterk verbeterd. Er komen steeds meer tolwegen. De hoofdwegen zijn prima te berijden.
- Binnenwegen hebben soms verraderlijke gaten in het wegdek.
- Kijk uit bij spoorwegovergangen; de rails ligt meestal wat hoger dan het wegdek.
- Op éénbaanswegen met een vluchtstrook, afgescheiden door een witte streep, wordt diezelfde vluchtstrook gebruikt om elkaar in te halen. Je moet hier met je camper half op de vluchtstrook rijden. 

Snelheid op Griekse wegen
Binnen de bebouwde kom is de snelheid maximaal 50 km en buiten de bebouwde kom 80 km.
Op de snelwegen geldt meestal een maximum snelheid van 110 km.

Griekse wegenwacht
De Griekse zusterclub van de ANWB heet de Automobile and Touring Club of Greece (ELPA). Tel. +30 210 606 8800.
Beter is om bij pech eerst de alarmcentrale van je verzekering te bellen.

Diesel tanken
Er zijn veel tankstations, zeker langs de kust. In het binnenland is het een stuk minder, toch vind je ze soms op de meest afgelegen plaatsen. De diesel (gasoil of petroleo) bedraagt circa 1,65 eurocent (begin 2024). LET OP: je mag in Griekenland meestal niet zelf tanken, wacht bij de pomp tot iemand je komt helpen. Een handige app om de goedkoopste pomp te vinden, is Fuel.gr

LPG tanken
LPG is bij meer dan 1300 tankstations verkrijgbaar. Ga voor een overzicht van LPG tankstations naar mylpg.eu. Er bestaat ook een app van. Je hebt in Griekenland een LPG vulnippel Italië (dish) nodig als verloopstuk voor een LPG installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting. Begin 2024 bedraagt de prijs van LPG rond 0,90 eurocent.

Handige apps
Er zijn veel apps die nuttig kunnen zijn onderweg. CamperHomie zet de belangste op een rij. Klik hier.

Hoe kom ik onderweg aan water?
- Veelal naast of bij tavernes vind je een toilet met een kraan
- Bij begraafplaatsen is meestal een kraan
- Bij tankstations (altijd even vragen)
- Aan de stranden vind je meestal een douche
TIP: neem een (tuin)gieter mee, is vaak handiger dan een tuinslang

Cassettetoilet legen
- Bij veel campings mag je tegen een kleine vergoeding (meestal 5 euro) van de serviceplek gebruik maken.
- Bij tankstations is meestal een toilet (wel even vragen).

Geld opnemen
Geldautomaten zijn nagenoeg overal te vinden. Tegenwoordig rekenen alle Griekse banken transactiekosten bij de opname van contant geld bij een geldautomaat. Deze kosten varieren van 2 en 4 euro per transactie.

Drinkwater uit de kraan
Hoewel het water in Griekenland gewoon te drinken is, heeft het meestal een bijsmaak en wordt daarom niet aangeraden. Drinkwater kun je overal kopen zoals bij supermarkten en kiosken. 

Wegenkaarten
Goede en gedetailleerde kaarten zijn die van Road Editions. Er bestaan vijf verschillende delen van, onder andere één van de Peloponnesos. Te koop bij de meeste boekhandels in Griekenland. In Nederland te bestellen bij
reisboekhandel De Zwerver in Groningen: www.dezwerver.nl of tel. (050) 3126950. De kaarten kosten ongeveer 11,50 per stuk, excl. verzendkosten.

Gewicht van de camper
We nemen tegenwoordig steeds meer spullen mee in de camper. In het kennisdossier Overbeladen Camper van Centraal Beheer lees je handige informatie over het laden van de camper en tips om overbelading te voorkomen.

Handige en praktische adressen
Op de website van de ANWB vind je handige informatie bij het voorbereiden van je reis naar Griekenland.


Terug naar hoofdpagina